Familjebryggeri med gamla anor

Detta lilla bryggeri har en historik med koppling till 1953, då Bryggare Nils Persson startade Solnäs Bryggeri i Tomelilla, vid den tiden var det lite att gå emot trenden eftersom de små bryggerierna slukades av de stora. Verksamheten bestod då av Tomelilla svagdricka, samt som återförsäljare av läsk, öl och vatten från andra bryggerier.

År 1965 började sonen Kenth i företaget då 16 år gammal och som sedan 1977 etablerade en viktig kontakt för framtiden. Ett samarbete som distributör i Skåne, för Grängesbergs Bryggeri (som sedan blev Spendrups Bryggeri).

1983 tog Kenth över ledningen av företaget och då bildade Tomelilla Bryggarn AB som under den tiden expanderade kraftigt från 5 anställda till c:a 20 st i verksamheten på ett antal år. Sedan skildes Tomelila Bryggarns och Spendrups vägar åt i en vänskaplig anda 1995.

År 1996 etablerade Kenth Persson Färskölsbryggeriet i Ystad med bryggeri och restaurang i ett, där man då arrenderade ut restaurangdelen till krögare Bosco Stefanovic med familj.

Under de åren mellan 1996 till 2001 hände det en hel del, både positivt och negativt. Efter det kan man kan bara konstatera att bryggeribranschen i Sverige är tuff för de mindre aktörerna. Under denna period behövde bolaget kapital för att överleva, då man tyvärr kom i kontakt med en oseriös Investor som fick majoritet i bolaget och avskedade familjen. Detta blev inte långvarigt.

2002 i april blev nystarten för familjebryggeriet, nu jobbar Kenth, sönerna Mikael och Patrik sida vid sida. Det har nu sakta men säkert gått i rätt riktning och med en behaglig stämning i företaget. Vi vill tro att detta beror på en kombination av tradition, kvalitet och god service.

Mikael, Kenth & Nils